Mart ayı TCMB Beklenti Anketi'nde enflasyon beklentilerinde artış görmekteyiz. TCMB'nin sıkı para politikası mesajları ile son dönemde orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü hareket görmekteydik. Yıl sonu enflasyon beklentilerindeki artış ise devam etmekte. Katılımcıların, döviz kuru gelişmeleri, enflasyon sepetindeki ağırlıkların değişmesi, uluslararası emtia fiyatlarındaki seyir ve ÜFE'nin yüksek seviyelerini koruması gibi faktörlerle enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize ettiğini düşünmekteyiz.
Enflasyonist beklentilerdeki yükselişle uyumlu olarak TCMB'nin gelecek haftaki PPK toplantısında para politikasını daha da sıkılaştırarak, ortalama 59 baz puan faiz artıracağı beklentisini görmekteyiz. Foreks Anketine göre de 100 baz puan artırım beklentisi var. Ayrıca dikkat çekici olarak bu ayki faiz artırımı beklentisi sonrası sonraki 2 ay içinde de TCMB'nin çok sınırlı da olsa politika faizi artırımı yapabileceği düşünülmekte. Tüm bu gelişmeler ışığında anket katılımcılarının, bir önceki anket dönemine göre gelecek 6 ay sonrası için ise TCMB'den daha az faiz indirim beklentisi bulunmakta.
Ekonomide yeni dönem vurgusuyla kasımdan bu yana TL'nin dolar karşısında değer kazandığını görmüş ve bu da anketlere yıl sonu kur beklentisinin düşmesi şeklinde yansımıştı. Dolar endeksindeki son dönemdeki yükselişle birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde aşağı yönlü hareket görmekteyiz. Bu açıdan anket katılımcıları yıl sonu kur beklentisini 7,79'dan 7,95'e çekmiş.
Katılımcıların, kısıtlamaların kısmi gevşetilmesini ve aşılanma sürecinin devam etmesini dikkate alarak büyüme beklentilerini yukarı çektiklerini görmekteyiz. İlk çeyrekte gerek yerel gerekse küresel anlamda koronavirüs kısıtlamaları hakim olmasına rağmen imalat PMI, elektrik tüketimi gibi öncü göstergeler ekonomik aktivitede güçlü performansın sürdüğünü gösteriyor. Bugünkü açıklanan sanayi üretimi verisi de üretimin momentumunu koruduğunu teyit etti.
Büyüme beklentilerindeki artış ile cari açıkta da kısmi yukarı yönlü revize görmekteyiz, bunda büyümedeki olumlu revizenin yanısıra uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir de etkili olmuş olabilir fakat buna rağmen yıl sonunda cari açıkta geçtiğimiz seneye göre önemli düşüş beklenmekte. Bunda büyümenin bu sene daha dengeli olacağı ve TCMB'nin fiyat istikrarı sağlanana kadar uzun müddet sürdüreceğini belirttiği sıkı para politikası sonucu dolarizasyon eğilimindeki azalma ile normalleşme eğilimine girecek altın ithalatının faktör olmuş olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca aşılanma süreci ile geçtiğimiz sene oldukça sınırlı olan hizmet gelirlerinin de bu sene normal seviyelerine yakınsaması da cari açıktaki iyileşmeyi destekleyecektir.
- Son dönemdeki kurdaki ve uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeleri dikkate alan katılımcılar, Merkez Bankası'nın gelecek haftaki PPK toplantısında faiz artırımı beklemekte. Ayrıca katılımcıların faiz indirim beklentilerini biraz daha öteledikleri ve gelecek 6 ayda ise faiz indirim miktar beklentilerini azalttıkları görülmekte. Bu açıdan enflasyonist beklentilerin artmasıyla PPK karar metnindeki buna yönelik mesajlar önemli olacaktır.
- Yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki aya göre 31 baz puan artırılarak %11,54'e çekilmiş, şubat ayı beklenti anketinde 8 baz puanla daha sınırlı artış görmüştük. TCMB'nin 2021 yıl sonu için öngörüsü ise %9,4.
- TCMB'nin enflasyonla kararlılıkla mücadele edeceğini belirtmesi ve ekonomide reform vurgusu ile orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinde ardı ardına iki aydır gördüğümüz düşüş beklentisi son dönem kur gelişmeleri ve küresel ölçekte ekonomik toparlanmanın destekleyeceği emtia fiyatlarındaki artış beklentisi ile yerini yükselişe bırakmakta.
Bugün açıklanan ocak ayına ilişkin sanayi üretimi geçen yılın son çeyreğindeki güçlü görünümünü devam ettirmekte. İmalat sanayi yeni yıla da güçlü bir tempoyla başladı. Ocak ayında 54,4 açıklanan PMI, şubatta 51,7 ile eşik bölgesinin üzerinde gelmeye devam etmekte. Ocak ve şubat aylarında ihracat tarihsel ortalamalarının üzerinde gelirken, mart ayı günlük ihracat verileri de olumlu sinyal vermekte. Son açıklanan OECD raporu da bu sene Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini %2,9'dan %5,9'a revize etti. IMF de bu sene için Türkiye'nin %6 büyüyebileceğini değerlendiriyor. Daha sıkı para politikası beklentisine rağmen oluşacak koşulların, ülke risk primini, döviz kuru oynaklığını ve enflasyon beklentilerini olumlu etkileyerek uzun vadeli faizlerdeki gerilemeyi beraberinde getirmesinin aslında iktisadi faaliyeti destekleyebileceği görülüyor.
Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?
Mart ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 64 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.